Couscous met kip-groentestoof | Spek&Boontje
Couscous met kip-groentestoof

Dit gerecht krijgt een Marokkaans tintje door het toevoegen van ras el hanout kruiden. In dit kruidenmengsel zijn vaak wel meer dan 20 verschillende soorten kruiden verwerkt. Je hoeft hiervoor gelukkig niet naar de toko te lopen, maar kun je gewoon in de supermarkt vinden. En dat geldt trouwens ook voor de harissa.

Nog niet bekend met harissa? Het is eigenlijk een neefje van sambal of Sriracha. De oorsprong van harissa ligt in Tunesië en wordt in meerdere Noord-Afrikaanse keukens gebruikt. Het wordt altijd gemaakt van rode pepers, knoflook en komijn, maar ook nog een variatie aan andere specerijen. De supermarkt versie is trouwens vaak een heel stuk milder dan vers gemaakte harissa.

Naast dat ik er in dit gerecht de kip mee op smaak breng, kun je natuurlijk alle kanten op met harissa. Voeg het toe aan je hummus, je huisgemaakte gehaktballetjes, je hamburgersaus of breng er je soep of andere stoofgerechten mee op smaak. Lekker veelzijdig dus.

Tip: gebruik naast de peterselie nog andere verse kruiden zoals munt en/of koriander om de couscous op smaakt te brengen

INGREDIËNTEN

    Aantal porties: 3-4

  1. ong. 350 gr kipdijfilet
  2. 2 tl harissa
  3. 1 (rode) ui
  4. 2 tenen knoflook
  5. 1 courgette
  6. 1 winterpeen
  7. 1 blik tomatenblokjes
  8. 2 el ras el hanout
  9. 200 gr couscous
  10. 375 ml gekookt water
  11. Verse platte peterselie
  12. 1 citroen
  13. Olijfolie
  14. Peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de kipdijfilet in grove stukken en meng deze met de harissa. Wil je het pittiger, voeg dan meer harissa toe.
  2. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de courgette in grove stukken en de wortel in blokjes.
  3. Verhit een diepe koekenpan of hapjespan (waar een deksel op past) op hoog vuur, voeg wat olijfolie toe en bak hierin kort de kip rondom goudbruin. Haal vervolgens weer uit de pan en zet apart.
  4. Zet het vuur nu wat lager en fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook.
  5. Voeg nu de wortel en courgette toe bak even aan en voeg vervolgens de ras el hanout toe, zodra de kruiden beginnen te geuren voeg je de tomatenblokjes toe met een klein scheutje water en roer het geheel even goed door.
  6. Doe de kip terug in de pan, doe de deksel op de pan en laat het op middenhoog vuur gaar stoven. Wordt het geheel te droog voeg dan nogmaals een beetje water toe.
  7. Doe ondertussen de couscous in een hittebestendige kom (of pannetje) en giet er het gekookte water over en dek het vervolgens af met een deksel of een bord. Laat dit voor 5 minuten staan.
  8. Voeg dan wat zout en een scheutje olijfolie toe aan de couscous en rasp er wat citroenzest overheen en roer het vervolgens los met een vork. Hak de blaadjes van de perterselie fijn en voeg deze toe aan de couscous.
  9. Serveer de couscous met de kip-groentestoof.