Bolognese | Spek&Boontje
Bolognese

Een goede bolognesesaus kost even wat tijd en geduld. Hoe langer je het laat pruttelen hoe lekkerder het zal smaken. Het is dus niet een pastasaus wat je in een half uurtje op tafel tovert. Mocht je nou een aantal vrienden over de vloer krijgen en niet de hele avond in de keuken willen staan. Dan is dit een perfect gerecht, omdat je het mooi een dag van te voren kunt maken.

Naast dat je deze saus kunt eten met spaghetti, tagliatelle of penne, kun je het ook goed gebruiken als basis voor een lasagne.

Het zijn nogal wat porties die je uit dit recept kunt halen, maar het is dan ook een saus die je makkelijk in kunt vriezen. Zo heb je altijd nog een snelle en lekkere maaltijd bij de hand.

INGREDIËNTEN

    Aantal porties: 6

  1. 2 witte uien
  2. 3 tenen knoflook
  3. 4 stengels bleekselderij
  4. 2 winterpenen
  5. 500 gr gehakt
  6. 100 gr pancetta
  7. 1 blikje tomatenpuree
  8. 1 el suiker
  9. Gedroogde Italiaanse kruiden
  10. 1 blik gepelde tomaten
  11. 160 ml passata
  12. 140 ml rode (of witte) wijn
  13. 2 laurierblaadjes
  14. 35 ml melk
  15. Olijfolie
  16. Peper & zout
  17. geraspte parmezaanse kaas
  18. Pasta naar keuze

BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de uien, knoflook, bleekselderij en winterpenen in kleine blokjes. Hoe fijner, hoe beter.
  2. Snijd ook de pancetta als deze nog niet voorgesneden is.
  3. Verwarm wat olijfolie in de pan en bak het gehakt rul. Voeg dan de pancetta toe en bak dit goed door. Haal dit vervolgens uit de pan en zet apart.
  4. Verwarm weer wat olijfolie in de pan en bak de ui en de knoflook op matig vuur glazig.
  5. Voeg vervolgens de wortel en de bleekselderij toe, bak dit voor zo'n 10 minuten aan.
  6. Voeg de tomatenpuree toe en bak weer even aan.
  7. Voeg hier de suiker aan toe en flink wat gedroogde kruiden.
  8. Voeg de tomaten uit blik, passata, wijn en de laurierblaadjes toe. Doe ook het gehakt weer terug in de pan. Voeg peper en zout naar smaak toe en eventueel nog wat extra gedroogde kruiden. Plet de tomaten met de achterkant van een houten lepel.
  9. Kook dit even door en zet het vervolgens op laag vuur. Laat dit nu voor zeker een uur (of liever twee) zacht pruttelen. Je wilt dat de wortel goed gaar wordt. Blijf de saus tussendoor doorroeren.
  10. Als de saus te veel indikt kun je dit aanvullen met eventueel wat overige passata en anders altijd met water. Je wilt niet dat de saus te waterig is.
  11. Voeg op het laatste de melk toe en verwarm dit nog mee.
  12. Kook de pasta zodra je tevreden bent met de saus.
  13. Serveer de pasta bolognese met geraspte parmezaanse kaas.