Rogan Josh Curry | Spek&Boontje
Rogan Josh Curry

Sinds ik een tijdje geleden voor het eerst een curry met zelfgemaakte currypasta had gemaakt is er een soort van nieuwe kookwereld voor me open gegaan. Het is namelijk vet makkelijk om dit helemaal zelf te maken. Zo bepaal je daarnaast precies wat er in je curry gaat (lees: geen gekke e-nummers).

Een Rogan Josh curry is eigenlijk een Indiase curry waar lamsvlees in gaat. Met onderstaand recept heb ik me dan ook niet gehouden aan het traditionele recept, maar me wel laten leiden door de gebruikte kruiden. Ben je een fan van heel pittig eten, of juist niet, speel dan een beetje met de hoeveelheid chilikruiden.

In vegetarische curry’s gebruik ik vaak bloemkool, omdat dit een lekkere bite geeft. Curry’s zijn vaak nogal waterig, waardoor je wel die extra structuur kunt gebruiken. Maar kijk vooral ook wat je nog in je koelkast hebt liggen. Zo had ik nog wat wortelen over die op moesten, waardoor die in dit recept zijn gebruikt. Daarnaast heb ik er kousenband in gedaan, te vinden bij de toko. Deze zijn prima te vervangen voor sperzieboontjes mocht er geen toko bij jou in de buurt zitten.

De kruiden heb ik ook bij de toko gekocht, die zijn daar vaak stukken goedkoper dan in de supermarkt. Als je niet zoveel kruiden op voorraad hebt, kan het ook wel even een aanschaf zijn, dus alle budget beetjes helpen…

INGREDIËNTEN

    Aantal porties: 3-4

  1. 1 ui
  2. 1 grote teen knoflook
  3. 2 cm gember
  4. 1 el tomatenpuree
  5. 4 tomaten, in blokjes gesneden
  6. 400 gr bloemkoolroosjes
  7. 1 rode paprika, in niet te kleine blokjes gesneden
  8. 180 gr wortel in reepjes
  9. 120 gr kouseband
  10. 75 ml (Griekse) yoghurt
  11. Verse koriander
  12. Olijfolie

Curry kruiden:

  1. 1,5 el garam masala
  2. 0,5 tl kurkuma
  3. 1 el paprikapoeder
  4. 1 tl gemalen komijn
  5. 2 tl gemalen koriander
  6. 0,5 tl gemalen chilipoeder
  7. Zout en peper

Raita:

  1. ong. 10 cm komkommer
  2. Klein handje verse muntblaadjes, fijngehakt
  3. 1 citroen, stukje schil geraspt
  4. 3 grote lepels Griekse yoghurt
  5. 1 klein teentje knoflook, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe alle kruiden voor de curry in een kommetje.
  2. Snij de ui, knoflook en gember fijn en bak aan in een pan met ongeveer 3 à 4 el olijfolie. Zet het vuur laag tot midden hoog, zodat de ui lekker kan gaan zweten. Als het bruin wordt, dan staat je vuur te hoog.
  3. Voeg alle curry kruiden toe en zout en peper. Roer door en bak even aan voordat je de tomatenpuree toevoegt. Bak dit nog even verder en voeg dan de tomaten en 90 ml water toe en roer goed door.
  4. Doe dan de groenten erbij en bak ook deze even aan. Voeg dan nog zo’n 130 ml water toe, roer dit ook weer goed door en doe dan de deksel op de pan. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat en laat dit even pruttelen.
  5. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  6. Maak de raita door de komkommer te schillen, in vieren te snijden en de zaadlijsten eruit schrapen. Rasp dit vervolgens grof en doe het in een bakje. Voeg hier de fijngesneden knoflook, verse munt, peper en zout en citroenrasp aan toe. Vul dit aan met een paar lepels Griekse yoghurt.
  7. Roer ondertussen een paar keer door de pan met groentencurry. Als er te weinig vocht in zit kun je dit extra aanvullen met water, maar let op, niet te veel.
  8. Als je er naanbrood bij serveert bak je deze ondertussen ook even af.
  9. Zodra de groenten goed gaar zijn voeg je er 3 grote eetlepels (Griekse) yoghurt aan toe. Roer dit goed door en verwarm het nog even.
  10. Serveer de curry met de rijst in een kom en strooi er eventueel nog wat verse koriander overheen. Serveer daarnaast nog het naanbrood en de raita.