Spaanse Gehaktballetjes | Spek&Boontje
Spaanse Gehaktballetjes

Dit recept is een persoonlijke favoriet, echt een kommetje comfortfood. Er zit een lekkere rokerige smaak aan en ik vind dat de chorizo het echt af maakt.

Ik bak er graag aardappelpartjes met schil bij, maar rijst of brood kun je er ook prima bij serveren. Daarnaast zijn de balletjes in de tomatensaus (zonder de paprika) een prima tapashapje. Prima mee te variëren dus.

INGREDIËNTEN

    Aantal porties: 2 à 3

  1. 100 gr chorizo, ontveld en in plakjes
  2. 1 tl patatas bravas kruiden (Oil & Vinegar)
  3. 300 gr half-om-half gehakt
  4. 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  5. 1 tl paprikapoeder
  6. 1 handje peterselie, fijngehakt
  7. 1 ei
  8. Paneermeel (ong. 2 el.)
  9. 1 ui, gesnipperd
  10. 2 puntpaprika’s, in dunne reepjes gesneden
  11. 1 blikje tomatenpuree
  12. 1 blik gepelde tomaten
  13. 1 theelepeltje suiker
  14. Peper & zout
  15. Olijfolie
  16. (evt. chilipoeder, voor wat pit)

BEREIDINGSWIJZE

  1. Bak eerst de chorizo in een pan lekker knapperig. De chorizo is klaar als het meeste vet is verdwenen. Laat uitlekken op keukenpapier. Verkruimel ze daarna met een hakmolen.
  2. Meng de patatas bravas kruiden met een klein beetje warm water en een scheutje olijfolie (zodat de kruiden zijn bedekt) in een kommetje. Laat dit even staan. (Heb je deze kruiden niet in huis, voeg dan een extra tl. paprikapoeder toe aan de volgende stap.
  3. Doe het gehakt met het chorizokruim in een kom. Voeg hier de helft van de knoflook, paprikapoeder, peterselie, peper en zout, het ei en ook de gewelde patatas bravas kruiden aan toe. Meng alles goed. Doe er paneermeel bij als het te vochtig is.
  4. Draai kleine balletjes van het mengsel, iets kleiner dan een bitterbal.
  5. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom aan. Haal de balletjes uit de pan als alle kanten goed zijn dichtgeschroeid en zet apart.
  6. Bak vervolgens de ui en de rest van de knoflook in het achtergebleven vet glazig en voeg dan de gesneden puntpaprika toe en bak dit kort aan. Voeg hierna de tomatenpuree en het blik tomaten toe. Prak de tomaten fijn met een vork of lepel. Voeg theelepeltje suiker toe. Doe vervolgens de gehaktballetjes terug in de pan.
  7. Zet het vuur laag en bak het geheel ongeveer tien minuten tot de balletjes gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Mocht je van lekker pittig houden, kun je er ook altijd nog wat chilipoeder aan toevoegen.
  8. Serveer met gebakken aardappelpartjes en eventueel nog een frisse salade.